Με την αθρόα συμμετοχή φαρμακοποιών και εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMA point το απόγευμα της Κυριακής. Το συνέδριο διοργάνωσε για 13η χρονιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" στη ΔΕΘ, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά, η μαζική συμμετοχή των φαρμακοποιών στο Hellas PHARM 2013, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών χρόνων. Σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης για όλη τη χώρα, και φυσικά για τον χώρο του φαρμακείου, φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα έδωσαν δυναμικό «παρών» στη μεγαλύτερη φαρμακευτική διοργάνωση της Αθήνας.
Με κεντρικό μήνυμα «Φαρμακείο: το σήμερα και η επόμενη μέρα», συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους, να ανταλλάξουν απόψεις για τα προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις σε αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Κυριακής, όταν και συζητήθηκαν οι επαγγελματικές εξελίξεις στον φαρμακευτικό κλάδο, πρόεδροι και εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και διατύπωσαν τις προτάσεις τους προκειμένου να βγει το φαρμακείο από την κρίση. Στη συνέχεια, ουσιαστική συζήτηση έγινε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας για τα δίκτυα και τις συνεργασίες φαρμακείων, καθώς έντονος είναι ο προβληματισμός σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που τα καλύπτει και τα κενά που παρουσιάζει.
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των συνέδρων για το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γενόσημα φάρμακα: ασφάλεια και χορήγηση», που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου με ομιλητές τoν κ. Ιωάννη Τούντα, πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δεμέτζο, πρόεδρο τη Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, και τον κ. Βασίλη Πενταφράγκα, εντεταλμένο σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.
Ξεχωριστή στιγμή στο συνέδριο αποτέλεσε η παρουσία του κ. Victor Lino Mendonca, επικεφαλής του Τομέα Φαρμακευτικής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενόσημων Φαρμάκων (EGA), ο οποίος και μίλησε για «Τα οφέλη της αντικατάστασης γενοσήμων για ασθενείς και συστήματα υγείας. Μια ευρωπαϊκή προοπτική».
Τέλος, παράλληλα με το συνεδριακό μέρος, λειτούργησε έκθεση φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών και υπηρεσιών φαρμακείου στην οποία συμμετείχαν 96 εταιρείες της φαρμακευτικής αγοράς.
Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η SUPERFOODS.
Χορηγοί επικοινωνίας: ygeia360.gr και pharmacorner.gr
1.897 είναι οι εγγεγραμμένοι φαρμακοποιοί στα διαδικτυακά σεμινάρια ΙΔΕΕΑΦ-ΠΦΣ για το 2012
Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα έξι διαδικτυακά σεμινάρια – webinars που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Διά βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2012.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων φαρμακοποιών στα σεμινάρια αυτά, στους 2 πρώτους μήνες προβολής τους, ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Συγκεκριμένα, οι μοναδικές προβολές της σελίδας των webinars την ημέρα της live μετάδοσης κάθε σεμιναρίου, ξεπέρασαν τις 1.050, ενώ οι μοναδικές προβολές της σελίδας κάθε σεμιναρίου μαζί με τις ημέρες των επαναλήψεων ξεπερνούν τις 2.700 κατά μέσο όρο. Τα παραπάνω επίσημα στοιχεία από το google analytics, μαζί με τον αριθμό των απαντημένων ερωτηματολόγιων κάθε σεμιναρίου, που ξεπερνά τα 500, επιβεβαιώνουν την επιλογή των φορέων για τη χρήση της τεχνολογίας στην δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών.
Για να δείτε τη συγκεντρωτική εικόνα παρακολούθησης webinars, πατήστε εδώ.
Για να δείτε την κατανομή μελών webinars ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, πατήστε εδώ.
Οι εγγεγραμμένοι στα σεμινάρια είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις διακεκριμένων στον χώρο τους ομιλητών, οι οποίοι και ανέπτυξαν τα παρακάτω θέματα:
1. Από τη φαρμακευτική φροντίδα στη φαρμακευτική επικοινωνία: making more health for patients
2. Ανατομία και φυσιολογία του δέρματος. Ο ρόλος των καλλυντικών
3. Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης: νεότερα επιστημονικά δεδομένα και όσα πρέπει να γνωρίζει ο φαρμακοποιός
4. Εμπορική Διαχείριση Φαρμακείου
5. Γήρανση του δέρματος: σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης
6. ΜΗΣΥΦΑ και Συμπληρώματα Διατροφής
Τα σεμινάρια αυτά αποτελούν τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων για την περίοδο 2012-2013, ενώ θα ακολουθήσουν 11 ακόμη σεμινάρια, έως τον Ιούνιο του 2013.
Την πρωτοβουλία αυτή του ΙΔΕΕΑΦ και του ΠΦΣ έχουν στηρίξει ως σήμερα οι εταιρείες L’Oreal Cosmetique Active και Pfizer Hellas.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΙΔΕΕΑΦ, www.ideeaf.gr/webinars
Το Hellas PHARM 2013 πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το ελληνικό φαρμακείο βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, οι απαιτήσεις της τρόικας και οι νομοθετημένες, ή και οι υπό διαπραγμάτευση, αλλαγές στη φαρμακευτική περίθαλψη, προϊδεάζουν για την επόμενη ημέρα για το ελληνικό φαρμακείο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά συνδιοργανώνουν το φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση Hellas PHARM 2013, στις 6-7 Απριλίου 2013, στο Helexpo Palace στο Μαρούσι.